The narrative

A Butterfly House - has been conceptualised and granted planning permission for a family focused project for private residential clients with the local area of Forest Gate, E7.

The proposal focuses on the functionality of the rear part of the house to allow the owners the spaces they need to cater for their growing family. The proposal provides an area that the entire family can inhabit without being under each others feet, creating sunken seating areas for both children and adults to enjoy, a dining area that connects the kitchen to the outside patio and vice versa.

The proposed layout has been set out over a grid of six rectangles, two externally and four internally. The primary three rectangles internally house three programs; cooking, eating and entertaining, with the fourth rectangle acting as an extension to all three that allows the primary programs to spill out when additional space is required. The form and materiality of the building is bold in its contrasting colours of Cor-Ten weathered steel against the powder-coated aluminium and blue painted render. These contrasts are announced again as you catch glimpses of the butterfly roof profile formed of Cor-Ten strips hovering above the large glazing and polished concrete floor which flow between interior and exterior spaces. 

Info

Name: A Butterfly House

Location: Forest Gate, E7

Client: N/A

 

Design team: Richard John Andrews Ltd

Structural engineers: N/A

Contractors: N/A

Scope: Ground Floor Rear Extension and Side Return

Scale: 45 sqm

Type: Residential 

Budget: £90,000

Status: Planning Granted 2019​

abutterflyhouse

© 2019 by richard john andrews Ltd