© 2019 by richard john andrews Ltd

The narrative

A crooked barn - has been designed to reflect and play to the abundance of disused, abandoned and 'crooked' agricultural buildings that surround the Fenland countryside.

With the land being agricultural designation and currently home to the owners horses close consideration had to be taken when designing this veterinary physiotherapy referral practice. The barn has been designed to be crooked in form and clad using black stained timber which only adds to the original concept of 'a crooked barn' located in the Fenland countryside.

A Crooked Barn will house a veterinary rehabilitation centre which specialises in hydrotherapy and uses water treadmills for the treatment of domestic animals. It stands at 5.5m in height, 5m in width and 22m in length, creating an elegant and uniform profile along the south boundary of the site. It is a single-storey, 110m² commercial property with mezzanine levels to be used for storage of equipment. It will be one of a kind in the surrounding area boasting state of the art equipment and a dedicated facility for the treatment of domestic animals, situated in the heart of the Fens close to the town of Chatteris.

Info

Name: A Crooked Barn

Location: Sutton, PE22

Client: Fenton-Jones Veterinary Referrals

Design team: Richard John Andrews Ltd

Structural engineers: Structure Workshop Ltd

Contractors: Kingspan Pottens Ltd

​Glazing: The Roof light Company and Architectural Vision Systems

​Bespoke Metal work & Joinery: Mowell & Co

Scope: New build veterinary physiotherapy referral practice

Type: Commercial

Scale: 120 sqm

Budget: £200,000.00

Status: On SIte

acrookedbarn