© 2019 by richard john andrews Ltd

The narrative

An Artist Studio - was conceived as a design collaboration between an internationally-renowned artist and myself as a studying architectural designer. This collaboration arose between Conrad Shawcross and I through an interest in challenging preconceptions of architecture and its processes.

 

An Artist's Studio required a very simple approach and initially focused on solving two problems that ran parallel with one another: transforming an old warehouse into an artist studio that could push the limits of its design and fabrication capacity; and creating a warm, fun and functional family home, while ultimately remaining private from the press and the everyday bustle of the aforementioned artist studio.

Originally constructed in 1890 as stables, light industrial victorian barns and a brick built house; the rich history of the building was an aspect we built upon within the strategy and layout of the new development. Taking into consideration the building's history in metal fabrication to inform the palette and design, we proposed a bespoke Cor-Ten rain screen facade. The upper floor additions were to be clad in this method, whilst we restored the warehouse, stables and remaining original brickwork which sympathetically sits below. Internally the space revolves around a central circulation staircase which divides living; a 5 bedroom residence with interesting and diverse spaces, and working; a triple height gallery, workshop and fabrication space which sits above a 160sqm fair faced concrete basement. 

Info

Name: An Artist's Studio

Location: Clapton, E5

Client: N/A

 

​In Collaboration with: Conrad Shawcross Studio

Design team: Richard John Andrews Ltd, Conrad Shawcross Studio & IHC Studio

Structural engineers: Structure Workshop Ltd

Contractors: Modernarc Ltd

​Glazing: Clapton Glass & Joinery, The Roof light Company and Lonsdale Patient Glazing & Rooflights

​Bespoke Metal work & Joinery: Conrad Shawcross Studio, Cutting Technologies Ltd and Robert Griffin Joinery

Scope: Renovation and Extension of Home/Studio/Workshop

Type: Live/work

Scale: 786 sqm

Budget: Undisclosed

Status: Completed 2017

anartistsstudio